Kopiëren en plakken van Uniswap leidt tot miljoenen winst voor Crypto Exchange

Miljarden dollars zijn door verschillende investeerders in honderden zogenaamde gedecentraliseerde financieringsapps (DeFi) gestoken. Met deze apps kunnen gebruikers cryptocurrencies lenen, uitlenen en anderszins verhandelen. Toen kwam SushiSwap, inderdaad een vreemd beest.

Kopiëren en plakken voor grote winsten

SUSHI is, in tegenstelling tot de enorme hoeveelheden kapitaal die het zag, slechts een handvol weken oud. Het is een cruciaal voorbeeld van hoe de kopieer-en-plakcultuur van de DeFi-ruimte gevaarlijk kan zijn, en benadrukt verder het gebrek aan decentralisatie binnen gedecentraliseerde financiën.

Het was in augustus toen “Chef Nomi” op de scène verscheen, de code van Uniswap, een zeer succesvol DeFi-project, kopieerde en deze geheel originele creatie de naam SushiSwap gaf. Het enige belangrijke vchil tussen de twee projecten is dat SushiSwap zijn eigen token aanbood, toepasselijk genaamd SUSHI. Dit lokte op zijn beurt honderden miljoenen gebruikersfondsen binnen om het project binnen een paar dagen te ondersteunen.

Een wereldwijde verontwaardiging

Chef-kok Nomi was blijkbaar vrij slim, begin september geld te verzilveren omdat het hele ding op zichzelf instortte. Als gevolg hiervan slaagde Nomi erin om ongeveer $ 13 miljoen binnen te halen, wat leidde tot een redelijk begrijpelijke hoeveelheid terugslag van SUSHI-houders. Het duurde niet lang voordat de prijs van de munt met bijna 80% kelderde. Dit zorgde er op zijn beurt voor dat de hele DeFi-tokensector, naar schatting $ 15 miljard waard, daalde.

Nic Carter is mede-oprichter van het onderzoeksbureau Coin Metrics en beschreef SushiSwap als een „kom-tot-Jezus“ -moment voor veel deelnemers binnen de industrie. Carter legde uit dat het steeds duidelijker wordt dat de meerderheid van de DeFi-projecten en de tokens die er zijn, die houders vaker wel dan niet recht geven op een deel van de inkomsten, overgewaardeerd zijn.

Het nieuwe dilemma van Crypto

Anthony Sassano, een prominente figuur binnen de crypto-ruimte, maakte zelfs een grap over hoe het uitleggen van de SushiSwap-saga aan iemand buiten het toneel vergelijkbaar is met het uitleggen van een extreem marginale complottheorie.

Omdat de meeste DeFi-projecten open-source zijn, is het voor iedereen gemakkelijk om het gewoon te kopiëren. Hierdoor kunnen gebruikers op hun beurt een product dupliceren, met slechts hier en daar kleine aanpassingen.

Carter vergeleek dit met het vermogen om de volledige infrastructuur van Apple te kopiëren en er onmiddellijk een concurrent van te worden.

Lex Sokolin is de Global Fintech Co-Head van ConsenSys en analyseerde een groeiende neiging om verschillende protocollen te kopiëren en plakken. Deze projecten, legde Sokolin uit, zijn qua waarde vergelijkbaar, maar hebben geen duurzame economie.

Het probleem is dat veel van deze DeFi-projecten met elkaar verbonden zijn en dezelfde munten gebruiken als andere apps. Dit resulteert op zijn beurt in een enorm aantal plannen om snel rijk te worden, waarbij oogsten een goed voorbeeld is.